Fantastiske Færøyene!

11.05.2022

Færøyene, eller "Fåreøyene" som betyr "øya til sauene" er et meget spennende reisemål, bare halvannen time unna med fly fra Bergen. Widerøe flyr alle dager bortsett fra tirsdag og lørdag, og med flere avganger om dagen. Grunnet hardt klima med sterke vinder fra Altlanterhavet, er det lite vegetasjon på Færøyene. Men det betyr ikke at det ikke er spektakulært. Grønne åser og bratte klipper stuper ned i frådende hav, og gir perfekte rammer for en opplevelse utenom det vanlige. 110 ulike fuglearter hekker på øya hvert år, og det er et rikt artsliv i havet, med sel, hval og fisk. Færøyene er også kjent for kjøkkenet sitt, hvor fokus er fiskeretter, fugl av utsøkt kvalitet, samt retter tilbredt på fårekjøtt. 97% av all eksport er fiskeprodukter, men den største næringen er likevel turisme.

Øygruppen som ligger i det nordlige Atlanterhav består av 18 øyer, 11 holmer og 750 skjær og har ca 50 000 innbyggere.For å komme deg raskest mulig rundt og oppleve mest mulig er det smart å leie bil. Bestill på forhånd, så kan du hente den på flyplassen når du lander. Drivstoff er billigere enn i Norge, men det er endel bomavgifter gjennom tuneller og over broer, som blir trekt i fra på depositumet når du leverer fra deg bilen. Det kan derfor være lurt å planlegge reiserute før du ankommer, slik at du slipper å kjøre unødvendige turer gjennom bomveier.


Gasadalur

Med bare 1,5 time reisetid fra Bergen og bil som stod klar, kunne vi dra rett til første destinasjon i planen: Vakre "Gasadalur", eller Gåsedalen som det heter på norsk. Denne bygda var en av Færøyenes mest utilgjengelige før de fikk tunnel. I 1940 ble det bygget en trapp fra havet og rett opp klippekanten, og denne er ikke for hvem som helst. Her får du både føle på de mektige elementene, og på høydeskrekken! Før 1940, og om havet var stort, måtte postmann og andre gå over fjellet. Tunnelen som kom i 2004 har bare en kjørefil, og motgående trafikk i nedoverbakke har vikeplikt. Vi traff en lokal kjentmann som kunne fortelle at fossen som stuper fra den vesle bygda og ned i havet ikke er naturlig. Den ble sprengt ut med dynamitt på midten av forrige århundre for å styre vannstrømmen bedre. At det skulle bli en av Færøyenes vakreste turistattraksjoner hadde de neppe sett for seg!

Tips: Om du ønsker kan du parkere bilen før tunellen og gå vandrestien til utsiktspunktet. Alternativt kan du kjøre helt frem.

Saksun

Den idylliske jordbruksbygda Saksun, med bare 10 innbyggere, ligger ved nordvestkysten av Streymoy. Den er i dag blant Færøyenes mest besøkte bygder, ikke uten grunn. En vakker kirke troner på platået over en nydelig lagune, og sender tankene tilbake til svunnen tid. Dette var tidligere en havn, men på midten av 1600 tallet gjorde et uvær at fjordarmen ble avstengt fra resten av havet. Det kan være fristende å trosse skiltene om å ikke gå på myr og mark for å få bedre utsikt, men vis respekt for bøndene som driver jorda si her. Allemannsretten gjelder ikke i samme grad på Færøyene som i Norge, og bonden vi snakka med kunne fortelle at det er konflikter mellom turisme og gårdsdrift på dette stedet. Om du ønsker en nærmere titt på lagunen, kan du gå på merket sti hele veien ned.

Gjogv

Turen vår over fjellet til Gjogv var som å reise i en tidsmaskin til en annen årstid. Vi var i april, men det snødde så tett at vi knapt såg den nærmeste veistikka forran oss. På ei tidspunkt vurderte vi å snu, men vi fant ut at vi var over halvveis, så vi fortsatte. Vel framme søkte vi ly hos Gjaargardur Guesthouse som kunne fortelle at fjellet var stengt på ubestemt tid. De venta flere ansatte som stod fast på fjellet hvor vi nettopp hadde kjørt. Etter noen timer kom kokken og reinholderen, som hadde fått følge med brøytebilen. Vi fikk bestilt oss et deilig middagmåltid, med fisk som levde for bare noen timer siden. Mette og varme var vi klare for en liten fotosafari i den idylliske bygda. Vi vestlendinger syns det er deilig med sol og varme, men trives like godt i ruskeværet som Gjogv bød på. Frådende bølger mot mørke klipper er like vakkert som blankt hav! Gjogv betyr "kløft" på Færøyisk, og nettopp en stor kløft danner en naturlig havn i ly for sterke havvinder, for den vesle bygda.

Eidi

Eidi ligger på et smalt eid mellom Sundini og det åpne havet, lengst nordvest på Eysturoy. Bygda har ikke mindre enn 2 fotballbaner, hvor den ene blir brukt som campinglass for både Færøyiske og utenlandske turister, og den andre til det den er laget for: fotball. I nord kan du se 343 meter høye Eidiskollur og de berømte klippene Risin og Kellingin, mens du i øst kan se det 880 meter høye fjellet Slættaratindur.

Torshavn

Vi bodde og spiste i Torshavn, Færøyenes vakre hovedstad med 20 000 innbyggere av øygruppens totalt 50 000. Byen har en nydelig havn og mange fantastiske spisesteder. Spesielt likte vi den koselige restauranten Karina Christiansen med utsøkt tapas! Færøyene er spesialister på fersk sjømat og fårekjøtt, så spiser du på restaurant vil du få en matopplvelse du sent vil glemme! Etter en innholdsrik dag på tur, og med deilig mat i magen, er det fint å spasere rundt i byen og studere båtliv og arkitektur. Hotellene vi bodde på var Hotel Hafnia (gratis parkering i gaten 1800-0900) som ligger midt i sentrum og Brandan Hotel som ligger i bygrensen (gratis parkering hele dagen).


Greit å vite før du drar til Færøyene:

Færøyene er ikke medlem av EU, noe som fører til ekstremt høye priser på mobildata og telefonnett. Det koster 4 kr å sende og motta sms, 10 kr minuttet å ringe og motta samtaler, og 1,99 per MB data! Det beste er derfor å kjøpe en datapakke av din telefonoperatør, og ringe via apper som messenger. 

Pakk med deg klær for alle årstider. Vind- og vanntett buske og jakke, boblejakke, lue og votter kan være greit å ha året rundt.